11/4/14

ΜΜΕ και Διαδίκτυο

Σε ένα μικρό κείμενο 1 - 2 παραγράφων να σχολιάσετε το περιεχόμενο της παρακάτω εικόνας.


    Οι άνθρωποι σταμάτησαν να κοιτάζονται στα μάτια. Τα μάτια έγιναν οθόνες και οι φωνές πληκτρολόγια. Πόσο αληθινά είναι αυτά τα λόγια και δυστυχώς πόσο πολύ επίκαιρα στις μέρες μας.
    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι οι "ένοχοι" γι' αυτήν την κατάσταση, για τα έντονα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που αισθάνονται οι σημερινοί  άνθρωποι. Είναι οι "ένοχοι" για το ότι οι άνθρωποι δε συναντιούνται πλέον στα σπίτια τους και στους χώρους εργασίας ή ψυχαγωγίας τους και γενικά δεν συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο. Επίσης το διαδίκτυο απομονώνει και τα παιδιά με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν υγιείς διαπροσωπικές κοινωνικές σχέσεις και να φτάνουν δυστυχώς ο καλύτερος φίλος τους να είναι ένα άψυχο μηχάνημα ή, ακόμη χειρότερα, κάποιος εικονικός άγνωστος που γνώρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει αντικαταστήσει την οικογένεια και τους φίλους τους.
    Βέβαια κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο έχει καταργήσει τα σύνορα στην επικοινωνία, έχει δηλαδή δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινωνία με ανθρώπους κάθε εθνικότητας που μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν φιλίες, να συζητούν για τα κοινά τους ενδιαφέροντα, να καλύπτουν τα συναισθηματικά τους κενά και να βρίσκουν διέξοδο στη μοναξιά τους. Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως συχνά οι άνθρωποι προτιμούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά παρά να έρθουν σε άμεση επαφή ο ένας δίπλα στον άλλο και να συνομιλούν από κοντά.
    Κατά τη γνώμη μου πάντως, όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, πιστεύω ότι πρέπει να ισχύει το αρχαίο  ρητό "παν μέτρον άριστον", να χρησιμοποιούμε δηλαδή το διαδίκτυο με σύνεση, χωρίς να επιτρέψουμε να γίνουμε υπόδουλοί του.
Του μαθητή Γ. Δάγγα

    Ζούμε στην εποχή της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης, της ταχύτητας και της πληροφορίας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τα πάσης φύσεως τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν εισβάλει στην καθημερινή μας ζωή και έχουν κυριαρχήσει επί των ανθρώπινων σχέσεων.
   Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ιδιαίτερα στις πόλεις, και η διαφήμιση, που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μιας σχετικής οικονομικής ευμάρειας ευθύνονται για το ότι σε κάθε ελληνικό σπιτικό υπάρχει πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών.
    Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο όπου οι άνθρωποι σταμάτησαν να επικοινωνούν, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους, σταμάτησαν να συζητούν μεταξύ τους, σταμάτησαν να σκέφτονται για τη ζωή τους, για τα προβλήματά τους, για το μέλλον τους, σταμάτησαν ακόμα και να ονειρεύονται. Οι ανθρώπινες ματιές έχουν αντικατασταθεί από πάσης φύσεως οθόνες και ο ζωντανός ανθρώπινος λόγος από sms και ηλεκτρονικά μηνύματα πληκτρολογημένα σε greeklish ή σε άθλια και ανορθόγραφα ελληνικά.
    Εν κατακλείδι στην εποχή που ζούμε, όπου η γνώση έχει αντικατασταθεί από την ψυχαγωγία και το συναίσθημα από την απάθεια και την αδιαφορία, το μέλλον μας προδιαγράφεται αβέβαιο, καθώς ο άνθρωπος φαντάζει γυμνός και απροστάτευτος μπροστά στα ίδια του τα δημιουργήματα.
Του μαθητή Β. Ξουλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: