14/4/13

Αντιπολεμική επιστολή


Να γράψετε μια επιστολή προς τον ηγέτη ενός κράτους που έχει εμπλακεί σε πολεμική σύγκρουση με γειτονική χώρα. Στην επιστολή σας αυτή να περιγράψετε τις συνέπειες του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό και ιδιαίτερα για τα παιδιά και να προτείνετε τρόπους ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Αξιότιμε κ. Μάρσοβιτς

    Πρόσφατα πληροφορήθηκα για τη σύρραξη ανάμεσα στο κράτος σας και το κράτος της Γρακοβίας. Οι έντονες περιγραφές από τα Μ.Μ.Ε των συγκρούσεων ανάμεσα στις πολεμικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και οι πληροφορίες για τις αγριότητες που έχουν διαπραχθεί, με συγκλόνισαν. Αποφάσισα λοιπόν να σας γράψω αυτήν την επιστολή, ως πολίτης μιας γειτονικής σας χώρας, για να σας ευαισθητοποιήσω για τις συνέπειες μιας τέτοιας σύρραξης και να σας προτείνω τρόπους για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σας.
    Προσωπικά κρίνω επιτακτική την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους δύο στρατούς, γιατί θεωρώ πως στη σημερινή εποχή οι αγριότητες που διαπράττονται σε περίοδο πολέμου είναι ιδιαίτερα αποτρόπαιες και αποκρουστικές. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πέρα από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους στρατιώτες, οι οποίες επιφέρουν το θάνατο στους περισσότερους από αυτούς, ο πόλεμος αγγίζει και τον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο θύμα του, αφού οι συνέπειες σε ηλικιωμένους, αρρώστους, γυναίκες και παιδιά είναι ακόμη πιο δυσάρεστες. Τα άτομα αυτά είναι αδύναμα και δεν μπορούν συχνά να προβάλλουν αντίσταση και να αμυνθούν μπροστά σε οποιαδήποτε πολεμική πρακτική. Επιπλέον, καλούνται να ζήσουν μέσα στη μοναξιά και στη φτώχεια, αφού συνήθως χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους και την περιουσία τους, και να έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας από τους τραυματισμούς και τη χρήση χημικών ή άλλων όπλων. Μεγαλύτερα θύματα είναι φυσικά τα παιδιά που αργοπεθαίνουν στους δρόμους από υποσιτισμό και  που τα μάτια τους κατακλύζονται από σκηνές αδυσώπητης βίας σε βάρος αθώων ανθρώπων, καθώς και οι γυναίκες που αναγκάζονται να υπομείνουν τα πάνδεινα από τους στρατιώτες των εχθρών και να πέφτουν θύματα βασανισμών και βιασμών.
    Πώς λοιπόν μπορείτε να το αντέξετε αυτό; Πώς μπορείτε να στερείτε από το μέλλον της χώρας σας την ανεκτίμητη ευκαιρία να ζήσουν τα παιδιά αυτά μια φυσιολογική παιδική ηλικία; Πώς μπορείτε να τραυματίζετε τις αθώες παιδικές ψυχές τους; Πώς ανέχεστε να βλέπετε τα μικρά και ανήμπορα αυτά πλάσματα να υποφέρουν, να ζουν μέσα στην εξαθλίωση, να αισθάνονται ένοχα για ό,τι συμβαίνει γύρω τους και να πέφτουν θύματα αδίστακτων κακοποιών; Δεν σας σοκάρει; Δεν σας εξοργίζει; Ή μήπως προτιμάτε να βάζετε τα προσωπικά σας συμφέροντα πάνω από τη μοίρα των γυναικόπαιδων; Κανείς δεν αξίζει τη μεταχείριση που υφίσταται. Γι’ αυτό ευελπιστώ ότι σύντομα θα το λάβετε αυτό υπόψη και θα συνειδητοποιήσετε τις αναρίθμητες συμφορές που ο πόλεμος αυτός τους έχει ήδη προκαλέσει.
    Γνωρίζω βέβαια ότι η αιτία για την οποία ξεκίνησε η σύγκρουση αυτή είναι αρκετά σοβαρή. Πιστεύω όμως ότι καμία διακρατική διαφορά, οποιουδήποτε μεγέθους, δεν πρέπει να επιλύεται με τα όπλα. Ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ η καλύτερη διέξοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για κανέναν από τους εμπολέμους, νικητές και ηττημένους. Η λύση που θα ωφελήσει και τα δύο κράτη είναι μόνο ο διάλογος. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να προσφύγετε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ο.Η.Ε, οι οποίοι θα σας δώσουν τη σωστή κατεύθυνση για την ειρηνική διευθέτηση του θέματος. Έτσι, ο πρωθυπουργός της Γρακοβίας θα τιμωρηθεί όπως του αξίζει για τα εγκλήματά του, χωρίς να εμπλακεί ο λαός των κρατών σε αδιέξοδες πολεμικές λύσεις. Επίσης, για να αποφευχθούν παρόμοιες συγκρούσεις στο μέλλον, θεωρώ σημαντικό να δραστηριοποιήσετε τη διπλωματία σας προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να καλλιεργηθούν ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στο κράτος σας και την Γρακοβία. Σε μια πολιτισμένη κοινωνία σαν τη δική σας ο πόλεμος δεν ανήκει και δεν πρέπει να ανήκει. Με λογικά και σαφή επιχειρήματα, οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να επιλυθεί.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω και κυρίως τις αναρίθμητες συνέπειες στον πληθυσμό, άμαχο και μη, των δύο κρατών, σας κάνω έκκληση να γίνει άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων. Αν ο πόλεμος σταματήσει, το κράτος σας θα ωφεληθεί σημαντικά σε όλους τους τομείς του και ιδιαίτερα στον οικονομικό, αφού δεν θα χρειαστούν πια άλλες πολεμικές δαπάνες. Ως πρωθυπουργός της χώρας θεωρώ πως θα φροντίσετε για την ανάπτυξή της και για την ευημερία των πολιτών της. Μην λοιπόν απογοητεύσετε τον λαό σας.

Με την ελπίδα ότι θα εισακουστώ και ότι θα επικρατήσει η λογική,
                                                    Α.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: