31/3/13

Οι συνέπειες του πολέμου

Αφού διαβάσετε τα αποσπάσματα του βιβλίου σας, να αναπτύξετε σε μία παράγραφο τις συνέπειες του πολέμου ξεκινώντας με την παρακάτω θεματική πρόταση: "Ο πόλεμος είναι συμφορά για όλους τους ανθρώπους".

Ο πόλεμος είναι συμφορά για όλους τους ανθρώπους. Και δυστυχώς στο σύγχρονο κόσμο η μάστιγα αυτή εξακολουθεί να πλήττει πολλές χώρες προκαλώντας επώδυνες καταστάσεις και επιφέροντας ανεξίτηλα τραύματα σε νικητές και ηττημένους. Οι συνέπειες του πολέμου είναι ποικίλες και σίγουρα ανεπανόρθωτες. Πρώτα πρώτα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν με βίαιο τρόπο είτε πρόκειται για στρατιώτες, είτε για άμαχο πληθυσμό, ενώ πολλοί επιστρέφουν τραυματισμένοι σωματικά και ψυχικά. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ραγδαία μείωση του πληθυσμού και η περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας, καθώς η ενασχόληση με τη γεωργία και το εμπόριο περιορίζεται, ενώ η βιομηχανία και η χειρωνακτική εργασία τίθενται στην υπηρεσία κάλυψης των πολεμικών αναγκών. Έτσι δημιουργούνται ελλείψεις σε υλικά αγαθά, οι άνθρωποι υποσιτίζονται ή πεινούν, ενώ η εξέλιξη των επιστημών και του πολιτισμού οδηγείται σε στασιμότητα. Κατ' επέκταση η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία αναστέλλεται, ενώ πολλά έργα τέχνης και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της καταστροφής με επακόλουθο την πολιτιστική υποβάθμιση της χώρας που υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου. Εκτός από τα παραπάνω ο πόλεμος προκαλεί τη διάλυση των οικογενειών, την αύξηση του αριθμού των ορφανών παιδιών και την ανάγκη πολλοί άνθρωποι να γίνουν πρόσφυγες προκειμένου να αποφύγουν τα μαρτύρια, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις ασθένειες που εξαπλώνονται ταχύτατα και γενικά τις συμφορές του πολέμου. Κοντά σε όλες αυτές τις συνέπειες, εξίσου σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου, αφού τα ψυχικά τραύματα που αποτυπώνονται τόσο στο μυαλό όσο και στις καρδιές των παθόντων είναι δυσβάσταχτα και συνήθως ανεξίτηλα. Οι λεηλασίες, οι μαζικές εκτελέσεις, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι αιματηρές μάχες κλονίζουν τις ψυχές των ανθρώπων και κυρίως των μικρών, αθώων παιδιών που γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα σε ωμές σκηνές βίας και αποτρόπαιων εγκλημάτων. Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και τη διχόνοια  που δεν παύει να υπάρχει μεταξύ των λαών ακόμα και πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και το μεγάλο πλήγμα που δέχεται το φυσικό περιβάλλον από τις συνεχείς πυρκαγιές και τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς. Απ' όλα αυτά λοιπόν γίνεται ολοφάνερο ότι οι συνέπειες του πολέμου είναι τεράστιες για την ανθρωπότητα και γι' αυτό κάθε προσπάθεια διακοπής των πολέμων και καθιέρωσης της ειρήνης είναι πολύτιμη και ουσιαστική.
                                                                      Της μαθήτριας Ε.Μ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

μπραβο φαινεται εκανες πολλη καλη δουλεια μπραβο σου!!!!με βοηθησε πολυ για την ασκηση στην λογοτεχνια μου!!ας ελπιζουμε να σταματησουν οι πολεμοι και να υπαρχει ειρηνη!!