12/1/13

Ξενοφοβία - Ρατσισμός

1.  Σε ένα άρθρο 400 περίπου λέξεων, που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας, να συζητήσετε τις συνέπειες που έχει η ξενοφοβία για μια σύγχρονη κοινωνία και να προτείνετε τρόπους περιορισμού της.

2. Ρατσισμός (Αιτίες - Συνέπειες - Τρόποι αντιμετώπισης)

   Η ξενοφοβία είναι ένα φαινόμενο το οποίο δυστυχώς λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στις μέρες μας. Η ξενοφοβία πυροδοτείται από τη γενικότερη οικονομική κρίση που συχνά για να δικαιολογηθεί από κάποιους μεγαλοσχήμονες, εμφανίζεται να εξαρτάται άμεσα από την αθρόα εισβολή μεταναστών, ειδικά σήμερα, όπου μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, το φαινόμενο της μετανάστευσης παρουσιάζεται εντονότατο. Ακόμη ο θρησκευτικός φανατισμός και ο εθνικισμός πολλών καθιστά το φαινόμενο της ξενοφοβίας ακόμη πιο έντονο. Όμως το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει και σε σοβαρές συνέπειες.
   Οι συνέπειες αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία, τα θύματα της ξενοφοβίας αλλά και τους ίδιους τους θύτες. Αρχικά η ξενοφοβία προκαλεί εκρήξεις βίας, συγκρούσεις και αύξηση της εγκληματικότητας αφού οι μετανάστες και γενικότερα οι αποδέκτες της ξενοφοβίας δεν μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, να βρουν μια εργασία και με αυτό τον τρόπο να ζήσουν αξιοπρεπώς. Έτσι προκαλούνται καταστροφές στις υλικές υποδομές της κοινωνίας και ταυτόχρονα τόσο τα θύματα της ξενοφοβίας που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δεχθούν κάποια επίθεση βίας αλλά και οι θύτες που πέφτουν συχνά θύματα κλοπών ή διαρρήξεων να βρίσκονται συνεχώς σε ένα κλίμα καχυποψίας, ανασφάλειας και άγχους. Ακόμη η ξενοφοβία εμποδίζει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των κατοίκων μιας χώρας και έτσι απουσιάζει η αλληλεγγύη και η κοινωνικοπολιτική συνείδηση. Με αυτό τον τρόπο δε συμβάλλουν όλοι στον βαθμό που θα μπορούσαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αφού η κοινωνία δεν αξιοποιεί εξολοκλήρου το δημιουργικό της δυναμικό. Τέλος σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις της ξενοφοβίας στη δημοκρατία, καθώς αυτή πάσχει λόγω της έλλειψης ισότιμων ευκαιριών, της  απουσίας στα κοινά και της έλλειψης πολυφωνίας. Ας μην ξεχνάμε και τις ανισότητες στην εκπαίδευση, στην εργασία και γενικότερα στην καθημερινή ζωή. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη διευκόλυνση της χειραγώγησης και της ετεροκατεύθυνσης των θυμάτων της ξενοφοβίας.
    Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις ολέθριες συνέπειες της ξενοφοβίας, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής της κρίνεται επιτακτική και επιβεβλημένη. Πρώτα απ' όλα η Πολιτεία θα πρέπει να καταπολεμήσει την ανεργία καθώς όπως αναφέρθηκε προηγουμένως είναι μία από τις πρωταρχικές αιτίες της ξενοφοβίας. Επιπλέον είναι χρέος της να ενισχύσει οικονομικά και υλικά τις ομάδες που καταπιέζονται από την ξενοφοβία πράγμα που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Επίσης σημαντικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν και οι φορείς αγωγής δηλαδή η οικογένεια και το σχολείο. Αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την μετάγγιση ηθικών αξιών στα νεαρά μέλη της κοινωνίας με σκοπό της καταπολέμηση και εξουδετέρωση κάθε ρατσιστικού στερεότυπου  Η εκπαίδευση πρέπει να αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της παιδείας των αλλοδαπών όσο και στην αντιρατσιστική εκπαίδευση των αυτοχθόνων, με την καλλιέργεια του σεβασμού προς τις ιδιαιτερότητες. Βέβαια η εκπαίδευση δε θα πρέπει να οδηγεί στην αφομοίωση του ενός από τον άλλο αλλά στον εθισμό των ατόμων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά. Τέλος ο καθένας μας ξεχωριστά θα πρέπει να προσπαθεί να αποβάλλει από μέσα του κάθε ρατσιστικό στερεότυπο και να ενστερνιστεί νεωτεριστικές αντιλήψεις ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Μάλιστα θα πρέπει να μεταφέρει τις αντιλήψεις αυτές και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
    Συμπερασματικά, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό ότι η ξενοφοβία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην κοινωνία, στους θύτες και στα θύματα του ρατσισμού, αφού προκαλεί αύξηση του φαινομένου της βίας και της εγκληματικότητας, ενώ παράλληλα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πρέπει η Πολιτεία, οι φορείς κοινωνικοποίησης και το κάθε άτομο ξεχωριστά να αγωνίζεται για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: