28/1/12

Επιχειρηματολογία με ερωτήσεις

Απευθύνεστε σε κάποιους συμμαθητές σας αμέσως μετά την απρεπή τους συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά με ειδικές ανάγκες σε μια εκδρομή του σχολείου σας. Προσπαθήστε να τους ευαισθητοποιήσετε συναισθηματικά, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις με τις οποίες θα τους βοηθήσετε να έρθουν στην θέση των παιδιών αυτών.

  Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χρειάζονται υποστήριξη από όλους εμάς, για να συνεχίσουν τον αγώνα τους στη ζωή, και αντίθετα εσείς τους κοροϊδεύετε και τους συμπεριφέρεστε με τρόπο που τους μειώνετε.
  Αυτά τα παιδιά δεν είναι κατά επιλογή τους σε αυτήν την κατάσταση και θα έδιναν τα πάντα, για να είναι σαν εσάς. Όμως εσείς αντίθετα τους συμπεριφέρεστε με πολύ άσχημο τρόπο, ενώ δεν σας έχουν κάνει τίποτα. Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν αν βρισκόσασταν στη θέση τους; Πώς θα νιώθατε αν  σας συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο; Δε φτάνει που έχουν το πρόβλημά τους έχουν και τους γύρω τους να τους συμπεριφέρονται άσχημα  Η κατάσταση τους είναι δύσκολη και ο μόνος λόγος για τον οποίο συνεχίζουν να ζουν είναι γιατί ελπίζουν για κάτι καλύτερο. Μην τους καταστρέφετε τις ελπίδες! Εσείς το ίδιο δε θα κάνατε στη θέση τους; Δεν είναι σκληρό και άδικο στον κόσμο να υπάρχουν άτομα που αγωνίζονται, για να ζήσουν και εμείς να τα θεωρούμε όλα δεδομένα; Αυτά τα παιδιά έχουν βέβαια την υποστήριξη των γονέων τους, αλλά δεν τους φτάνει, όταν αντιμετωπίζουν τις απρεπείς συμπεριφορές των συνομηλίκων τους. Χρειάζονται και τη δική μας υποστήριξη και συμπαράσταση. Χρειάζονται να νιώσουν ότι δεν είναι διαφορετικοί, ότι είναι σαν εμάς και ότι ανήκουν σε ένα σύνολο. Ποιος είναι ο λόγος που τους μειώνετε; Μήπως θέλετε εσείς να αναδειχθείτε υποτιμώντας τους; Ότι κακό σκέφτεστε γι’ αυτά τα παιδιά καλό θα είναι να μην το εκφράζετε μπροστά σε όλους, αλλά να το κρατάτε για τον εαυτό σας.
 Τέλος, γνωρίζατε ότι υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν καταφέρει πολλά; Ξέρετε ότι έχουν γίνει σπουδαίοι επιστήμονες ή ότι έχουν διακριθεί σε αθλήματα και σε ποικίλες άλλες δραστηριότητες; Και όλα αυτά χάρη στη θέλησή τους και στο πείσμα τους. Οπότε εμείς θα πρέπει να τους θαυμάζουμε για όσα πέτυχαν και να τους έχουμε ως παράδειγμα, και όχι να τους εξευτελίζουμε.
  Με όλα αυτά λοιπόν που σας είπα καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε τις πράξεις σας και μαζί να ξεκινήσουμε ένα αγώνα όπου όλοι θα είμαστε ίσοι σε αυτήν τη ζωή χωρίς διακρίσεις.
      Της μαθήτριας Α. Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: