Γράψτε ένα κείμενο στο οποίο θα επιχειρηματολογήσετε, για να μεταπείσετε κάποιους συμμαθητές σας που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα έχει βιολογική βάση.
Η σύγχρονη επιστήμη δέχεται ότι τα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου εξαρτώνται τόσο από το γενετικό υλικό του όσο και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και μεγαλώνει. Δεν γνωρίζουμε βέβαια σε ποιο βαθμό καθένας από αυτούς τους παράγοντες καθορίζει πόσο διαφορετικοί θα γίνουν δύο άνθρωποι μεταξύ τους. Μπορούμε όμως με την κοινή λογική να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον μας, αρκεί να σκεφτούμε ότι δύο άνθρωποι, ακόμα και αν έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας μπορεί να γίνουν τελείως διαφορετικοί για λόγους που δεν έχουν σχέση με τη βιολογία.
Για παράδειγμα, δύο παιδιά μπορεί να αποκτήσουν τελείως διαφορετική εμφάνιση, εάν μεγαλώσουν σε περιοχές με διαφορετικές καιρικές συνθήκες (π. χ ηλιοφάνεια) ή αν πάθουν κάποιο ατύχημα. Εκτός από την εμφάνιση το περιβάλλον μπορεί να καθορίσει και στοιχεία του χαρακτήρα μας. Έτσι, δύο παιδιά θα αποκτήσουν διαφορετικό επίπεδο γνώσεων, αν λάβουν διαφορετική μόρφωση. Επίσης, οι αντιλήψεις και οι ιδέες που μπορεί να έχει καθένας από εμάς είναι στοιχείο διαφορετικότητας και καθορίζεται από την κουλτούρα την οποία έχουμε και όχι από βιολογικούς παράγοντες.
Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι επιστήμονες. για να δουν την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του ανθρώπου μελετούν όμοια δίδυμα τα οποία για κάποιους λόγους μεγάλωσαν χωριστά, θέλοντας έτσι να διαπιστώσουν πόσο διαφορετικά είναι. Η κάθε διαφορά την οποία θα έχουν θα οφείλεται στο περιβάλλον και όχι σε βιολογικούς παράγοντες, αφού ξέρουμε πως αυτού του είδους τα δίδυμα έχουν ακριβώς την ίδια γενετική βάση.
Του μαθητή Α. Γ
Υποστηρίζεται συχνά ότι η διαφορετικότητα των ανθρώπων έχει βιολογική βάση, δηλαδή κληρονομικότητα από το γενετικό υλικό του ανθρώπου το οποίο καταγράφεται μέσω των γονιδίων στο DNA. Ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν το αντίθετο.
Συγκεκριμένα, έρευνες κατά τις οποίες συγκρίθηκε το DNA των ανθρώπων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές έδειξαν βέβαια ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα στη γενετική ταυτότητα των ανθρώπων. Παρόλα αυτά όμως οι άνθρωποι εμφανίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα του δέρματος, το χρώμα των ματιών και άλλα. Τα χαρακτηριστικά αυτά αναπτύχθηκαν ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες αυτοί κατοικούν. Έτσι, αυτοί που ζουν κοντά στην περιοχή του Ισημερινού έχουν σκούρο δέρμα, για να προστατευθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Αντίθετα οι κάτοικοι των πόλων έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, έτσι ώστε να απορροφάται η λιγοστή ακτινοβολία του ήλιου η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή βιταμίνης D.
Ένα άλλο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η διαφορετικότητα δεν έχει βιολογική βάση είναι οι παραβατικές συμπεριφορές ατόμων που προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες. Φαίνεται λοιπόν ότι φαινόμενα όπως η χρήση ναρκωτικών, η έφεση για κλοπές και άλλα δεν κληρονομούνται μέσω γενετικού υλικού, αλλά προκαλούνται από τις οικογένειες τραγωδίες και από τις άσχημες κοινωνικές εμπειρίες των ατόμων.
Ακόμη και η συμπεριφορά ολόκληρων λαών φαίνεται ότι καθορίζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό οι σπουδαίοι πολιτισμοί που έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά στην ιστορία δεν είναι προϊόντα κάποιων εξαιρετικών βιολογικά λαών, αλλά αποτέλεσμα περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επέτρεψαν την άνθισή τους.
Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι η διαφορετικότητα έχει βιολογική βάση όχι μόνο δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε επικίνδυνα μονοπάτια. Συγκεκριμένα ο ισχυρισμός αυτός οδηγεί στην προκατάληψη απέναντι σε ορισμένα άτομα και τελικά στο ρατσισμό. Ακραία παραδείγματα είναι αυτά των Ευρωπαίων, που την περίοδο των ανακαλύψεων πίστευαν ότι οι άνθρωποι από άλλες ηπείρους ήταν κατώτεροι, και των Γερμανών, που κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στηρίχτηκαν σε τέτοιες πεποιθήσεις, για να εξοντώσουν ολόκληρους λαούς.
Του μαθητή Ρ. Γ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου