26/1/13

Γράμμα σε αλλοδαπό

Γράψτε ένα ευχαριστήριο γράμμα προς έναν αλλοδαπό που σας βοήθησε σε κάτι.


Αγαπητέ Έντι
Ακόμα μου είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσω αυτό που έκανες για μένα. Με την πράξη σου αυτή κατέρριψες κάθε στερεότυπο που είχα για τους αλλοδαπούς.
Λίγες μέρες πριν με πλησίασες, για να μου πουλήσεις CD. Εσφαλμένα εγώ σου φέρθηκα επιθετικά και σε πρόσβαλα. Δεν ξέρω τι με έπιασε και σε αντιμετώπισα τόσο εριστικά. Όπως ήταν απολύτως λογικό έσκυψες το κεφάλι και έφυγες. Εκείνη τη στιγμή όμως μου επιτέθηκαν άγνωστοι με σκοπό να με κλέψουν. Τότε έγινε και το πρωτοφανές! Ήρθες  και με βοήθησες! Πραγματικά αυτό εκ μέρους σου ήταν υπέροχο. Κατάφερες να μου δώσεις ένα μάθημα ζωής. Από δω και στο εξής θα κρίνω τους ανθρώπους με βάση την καρδιά τους και όχι την εθνικότητά τους.  Και πάλι θα ήθελα να σου ζητήσω ολόψυχα συγγνώμη. Να είσαι σίγουρος πως από εδώ και πέρα θα έχεις ακόμα έναν φίλο.
Φιλικά Θάνος
Του μαθητή  Θ.Π


Αγαπητέ Αμπντούλ
    Σου στέλνω το γράμμα αυτό, για να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά σου στην εργασία μου για το ρατσισμό. Ως αλλοδαπός, άνθρωπος που έχει βιώσει τον ρατσισμό πίστεψα ότι θα ήσουν ο κατάλληλος άνθρωπος για να με βοηθήσει και πραγματικά οι σκέψεις μου επαληθεύτηκαν.
     Μπόρεσα να διακρίνω από το αποτέλεσμα ότι αφιέρωσες αρκετό χρόνο για μένα. Όχι μόνο συνέλλεξες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά μπήκες και στη διαδικασία να τις ταξινομήσεις, να γράψεις ένα πολύ ωραίο κείμενο και μάλιστα να συμπεριλάβεις και τα δικά σου συναισθήματα, πράγμα που εντυπωσίασε και συγκίνησε όχι μόνο εμένα αλλά και τον καθηγητή μου. Οι συμμαθητές μου δε, άλλαξαν στάση απέναντι στους αποδέκτες του ρατσισμού και προσπάθησαν να συνθλίψουν κάθε ρατσιστικό στερεότυπο μέσα τους. Το κείμενό σου υπήρξε αφορμή να κάνω και εγώ μια αλλαγή μέσα μου. Παρόλο που κρατούσα επαφή και με σένα και με άλλους αλλοδαπούς, πολλές φορές φερόμουν και ο ίδιος ρατσιστικά. Τώρα τόσο λόγω της ευγενικής σου κίνησης όσο και των νέων γνώσεων που απέκτησα, οι ρατσιστικές συμπεριφορές αποτελούν παρελθόν για μένα. Οι αλλοδαποί συμμαθητές μου αλλά και οι υπόλοιποι αποδέκτες ρατσισμού με προσέγγισαν και θέλησαν να γίνουμε φίλοι γνωρίζοντας ότι είμαι απαλλαγμένος από κάθε ρατσιστική αντίληψη.
    Θα ήθελα ακόμη να σε συγχαρώ και για το περιεχόμενο της εργασίας σου. Τα επιχειρήματά σου ήταν στιβαρά και ο λόγος σου οξύς και καυστικός. Ήταν ξεκάθαρο ότι στεκόσουν ενάντια στο ρατσισμό και στόχευες στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρίζα του. Επαινέθηκε ιδιαίτερα το εξεζητημένο λεξιλόγιό σου. Πραγματικά το επίπεδό σου είναι ανώτερο από πολλών Ελλήνων. Χρησιμοποίησες έναν ιδιαίτερο και πολύ όμορφο τρόπο, για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου τα οποία όπως σου είπα και πριν ξεχώρισαν.
    Σε ευχαριστώ λοιπόν που με βοήθησες να κάνω μια τέτοια εργασία. Αυτό όχι μόνο συνέβαλε στο να ανεβάσω το βαθμό μου, αλλά έγινε αφορμή να αλλάξω και τη στάση μου. Πλέον δεν διακατέχομαι από ρατσισμό και ξενοφοβία. Αλλά αυτό που με χαροποιεί περισσότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή επηρέασε και τους συμμαθητές μου να αλλάξουν τη στάση τους. Πραγματικά είναι ό,τι πιο ωραίο έχει κάνει κανείς για μένα.
Ο φίλος σου ο Γιώργος.
Του μαθητή Γ.Μ

16/1/13

Διαφορετικότητα - Ρατσισμός

Αναζητήστε: α) Άρθρα για την ξενοφοβία, β) βιβλία με θέμα τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό (παρουσίαση), γ) γνωμικά – παροιμίες για τη διαφορετικότητα, δ) παραμύθια για τη διαφορετικότητα, ε) τραγούδια αφιερωμένα στη διαφορετικότητα, στ) ταινίες για τη διαφορετικότητα, ζ) τα ανθρώπινα δικαιώματα (Οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Έρευνες για την ξενοφοβία και το ρατσισμό

Φτιάξτε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα απευθύνεστε ανώνυμα στους συμμαθητές του σχολείου σας. Επεξεργαστείτε τα στοιχεία που θα συγκεντρώσετε και εξάγετε συμπεράσματα από αυτά. Είναι προτιμότερο οι ερωτήσεις να είναι κλειστού τύπου. Οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν διάφορες μορφές ρατσισμού και οι ερωτήσεις καλό είναι να μην ξεπερνούν τις 10. Εφόσον γνωρίζετε το Excel ή και με τη βοήθεια του καθηγητή πληροφορικής δημιουργήστε ραβδογράμματα ή πίτες ποσοστών, για να παρουσιάσετε την έρευνά σας στην τάξη.

12/1/13

Ξενοφοβία - Ρατσισμός

1.  Σε ένα άρθρο 400 περίπου λέξεων, που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας, να συζητήσετε τις συνέπειες που έχει η ξενοφοβία για μια σύγχρονη κοινωνία και να προτείνετε τρόπους περιορισμού της.

2. Ρατσισμός (Αιτίες - Συνέπειες - Τρόποι αντιμετώπισης)

   Η ξενοφοβία είναι ένα φαινόμενο το οποίο δυστυχώς λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στις μέρες μας. Η ξενοφοβία πυροδοτείται από τη γενικότερη οικονομική κρίση που συχνά για να δικαιολογηθεί από κάποιους μεγαλοσχήμονες, εμφανίζεται να εξαρτάται άμεσα από την αθρόα εισβολή μεταναστών, ειδικά σήμερα, όπου μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, το φαινόμενο της μετανάστευσης παρουσιάζεται εντονότατο. Ακόμη ο θρησκευτικός φανατισμός και ο εθνικισμός πολλών καθιστά το φαινόμενο της ξενοφοβίας ακόμη πιο έντονο. Όμως το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει και σε σοβαρές συνέπειες.
   Οι συνέπειες αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία, τα θύματα της ξενοφοβίας αλλά και τους ίδιους τους θύτες. Αρχικά η ξενοφοβία προκαλεί εκρήξεις βίας, συγκρούσεις και αύξηση της εγκληματικότητας αφού οι μετανάστες και γενικότερα οι αποδέκτες της ξενοφοβίας δεν μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, να βρουν μια εργασία και με αυτό τον τρόπο να ζήσουν αξιοπρεπώς. Έτσι προκαλούνται καταστροφές στις υλικές υποδομές της κοινωνίας και ταυτόχρονα τόσο τα θύματα της ξενοφοβίας που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δεχθούν κάποια επίθεση βίας αλλά και οι θύτες που πέφτουν συχνά θύματα κλοπών ή διαρρήξεων να βρίσκονται συνεχώς σε ένα κλίμα καχυποψίας, ανασφάλειας και άγχους. Ακόμη η ξενοφοβία εμποδίζει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των κατοίκων μιας χώρας και έτσι απουσιάζει η αλληλεγγύη και η κοινωνικοπολιτική συνείδηση. Με αυτό τον τρόπο δε συμβάλλουν όλοι στον βαθμό που θα μπορούσαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αφού η κοινωνία δεν αξιοποιεί εξολοκλήρου το δημιουργικό της δυναμικό. Τέλος σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις της ξενοφοβίας στη δημοκρατία, καθώς αυτή πάσχει λόγω της έλλειψης ισότιμων ευκαιριών, της  απουσίας στα κοινά και της έλλειψης πολυφωνίας. Ας μην ξεχνάμε και τις ανισότητες στην εκπαίδευση, στην εργασία και γενικότερα στην καθημερινή ζωή. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη διευκόλυνση της χειραγώγησης και της ετεροκατεύθυνσης των θυμάτων της ξενοφοβίας.
    Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις ολέθριες συνέπειες της ξενοφοβίας, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής της κρίνεται επιτακτική και επιβεβλημένη. Πρώτα απ' όλα η Πολιτεία θα πρέπει να καταπολεμήσει την ανεργία καθώς όπως αναφέρθηκε προηγουμένως είναι μία από τις πρωταρχικές αιτίες της ξενοφοβίας. Επιπλέον είναι χρέος της να ενισχύσει οικονομικά και υλικά τις ομάδες που καταπιέζονται από την ξενοφοβία πράγμα που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Επίσης σημαντικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν και οι φορείς αγωγής δηλαδή η οικογένεια και το σχολείο. Αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την μετάγγιση ηθικών αξιών στα νεαρά μέλη της κοινωνίας με σκοπό της καταπολέμηση και εξουδετέρωση κάθε ρατσιστικού στερεότυπου  Η εκπαίδευση πρέπει να αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της παιδείας των αλλοδαπών όσο και στην αντιρατσιστική εκπαίδευση των αυτοχθόνων, με την καλλιέργεια του σεβασμού προς τις ιδιαιτερότητες. Βέβαια η εκπαίδευση δε θα πρέπει να οδηγεί στην αφομοίωση του ενός από τον άλλο αλλά στον εθισμό των ατόμων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά. Τέλος ο καθένας μας ξεχωριστά θα πρέπει να προσπαθεί να αποβάλλει από μέσα του κάθε ρατσιστικό στερεότυπο και να ενστερνιστεί νεωτεριστικές αντιλήψεις ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Μάλιστα θα πρέπει να μεταφέρει τις αντιλήψεις αυτές και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
    Συμπερασματικά, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό ότι η ξενοφοβία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην κοινωνία, στους θύτες και στα θύματα του ρατσισμού, αφού προκαλεί αύξηση του φαινομένου της βίας και της εγκληματικότητας, ενώ παράλληλα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πρέπει η Πολιτεία, οι φορείς κοινωνικοποίησης και το κάθε άτομο ξεχωριστά να αγωνίζεται για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού.